KUNTAVAALIT ON SOTEVAALIT (Uusimaa 23.5.2021)

 

Hallituksen sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutuessa kuntavaalit 2021 on historialliset ja viimeiset ennen kuntien kutistumista tynkäkunniksi. Silti sanotaan, että sote ei liity kuntavaaleihin. Jos milloinkaan, niin nyt kuntavaalit on sotevaalit ja ääni oppositiolle on ääni sotea vastaan. Tämä on äänestäjän ainoa tilaisuus ottaa kantaa tähän soteen.
Monta vaalikautta sotea on tarvittu samoista syistä: yleislääkärille pääsy, eriarvoisuus ja talousresurssit ikäpyramidin hallintaan. Sotea kaivataan kipeästi, mutta hallituksen sote vie ojasta allikkoon. Maakuntaveron myötä nousevat tuloverot eivät paranna palveluita, vaan rahat menevät palkkojen harmonisointiin ja järjestelmäkuluihin. Syntyy kahden kerroksen terveydenhuolto, vakuutusten ottaneiden hoitoon pääsy on nopeampaa ja hoito toteutetaan kehittyneemmällä teknologialla, koska julkiselle tulee vaikeuksia investoida uuteen, sanoo HUS:n toimitusjohtaja. Hoitotakuut ja hoitajamitoitukset eivät auta, kun resurssit ja potilaat valuvat sairaaloihin ja yksityisille. Rkp ajaa hallituksessa sotea, vaikka sanoo lehdessä, että se on massiivinen tulonsiirto Uudeltamaalta muualle Suomeen, vie täältä päätäntävaltaa eikä kannusta toimijoita. Porvoolle jäävät velat, mutta verotulot puolittuvat. Kepu ei petä, sotea, vaan pysyy viimeisenä hallituksessa maakuntien takia.
Voisi tehdä toisin. Ei tällaista integroitua sotekeskitystä haluta muissa maissa. Erikoissairaanhoidon voisi organisoida viiden yliopistosairaalan ympärille. Kuntakartan voisi piirtää uusiksi alle sadan vahvan kunnan mukaan. Yleislääkäriasemat voisivat omalla potilasalueellaan olla yksityisiä ammatinharjoittajia, jonne tulisivat kaikki, myös työssäkäyvät ja opiskelijat. Lääkäri tuntisi potilaansa. Asiakas voisi halutessaan mennä toisen alueen lääkärille. Tässä vaihtoehtomallissa yleislääkärille pääsisi nopeasti ja eriarvoisuus poistuisi; julkinen ja yksityinen sektori kehittäisivät yhdessä toimintaa potilaan eduksi. Henkilö- ja investointiresurssit suunnattaisiin optimaalisesti ja asiakasorientaatio paranisi.
Ei noin voi tehdä! Viisi kertaa, miksei? Tanska on tehnyt juuri noin. Jos meillä kepu saa 10 prosentin kannatuksella maakuntahallinnon, jota muut eivät halua, niin kai 90 prosenttia voisi halutessaan jotain tehdä.
P.S. Olisiko järjestelmässä jotain vikaa, kun Kemin sulkemisen yhteydessä IS:ssa oli etusivun otsikko: ”Paperimies-Juha, 50: En usko, että työllistyn enää.”