Microsoftin perustaja Bill Gates lukee paljon kirjoja. Hänen kuuluisan ”kirjalista kesää varten” kärkipaikalla on Hans Roslingin ”Faktojen maailma”. Roslingista on luontevaa siirtyä toiseen professoriin, Antti Eskolaan, molemmat kun viimeistelivät kirjan juuri ennen kuolemaansa. Eskolan viime syksyn ”Vanhanakin voi ajatella” ja aiempi ”Vanhuus” kuuluvat listalleni. Ikäerosta ja liberalismin sävyerosta huolimatta samaistun Eskolan ajatuksiin lukemisesta, vanhemmuudesta, uskonnosta – jopa nyrkkeilyinnostus yhdistää.
Bill Gates’n listalla on pääosin tietokirjoja. Tällä omalla, ”köyhän miehen kirjalistalla”, loput teokset ovat fiktioita. Kirjasto toimii hienosti ja olen tähän poiminut 2018 ja 2019 suomeksi ilmestyneitä helmiä. Monta sammakkoa joutuu suutelemaan, lukemaan, ennen prinsessaa, mutta listani voi ehkä helpottaa jonkun toisen valintoja.
Kriitikko Suvi Ahola lupasi Lars Sundin ”Missä musiikki alkoi” arviossa syödä hattunsa, jos teos ei voita Finlandiaa. Ei voittanut, vaan Olli Jalosen ”Taivaan pallo”. Runeberg-palkinnon pokkasi Heikki Kännön runsas ”Sömnö”. Kelpo kirjoja kaikki kolme, mutta ymmärrän Suvi Aholaa oikein hyvin. Kotimaisista nostan lisäksi Juha Itkosen ”Ihmettä kaikki” sekä Sally Salmisen ”Katrina”n, vuoden 1936 kansainvälinen bestseller, Juha Hurmeen uutena suomennoksena.
Käännöskirjoista listalle pääsevät ruotsalaisen Mattias Edvardssonin ”Aivan tavallinen perhe”, ranskalaisen Leila Slimanin ”Kehtolaulu” ja niin ikään perhedraama, pakistanilaisen Kamilia Shamsien ”Joka veljeään vihaa”. Norjalaisen Kim Leinen ”Kuilu” kertoo tanskalaisveljeksistä, joiden sodat alkavat Suomessa 1918. Sen vastapainoksi sopii israelilaisen David Grossmannin ”Hevonen meni baariin”. Uusin listahelmi on amerikkalaisen Elizabeth Stroutin ”Kaikki on mahdollista”. Nimimerkki Elena Ferranten Napoli-sarjan ”Kadonneen lapsen tarina” täytyy mainita. Kummasti se koukuttaa, vaikka sen syvällisin ajatus taisi olla tässä sitaatissa: ”Ehkä miesten kanssa muu ei ole mahdollistakaan – heidän kanssaan elää hetken, saa lapsia ja se on siinä.”
Miksi lista koostuu fiktioista? Jos haluat kertoa totuuden, kirjoita fiktio.